Hoppa till innehållet
Biblioteket meddelar: Obs! Max 3 lån/vecka. Huom! Enintään 3 lainaa/viikko
Omslagsbild för Alfred Kunft : en främmande skärva i Småland
Isbn: 978-91-8987-000-0
Förlag: Bookea
Kategori:
Memoarer & Biografier Konst, musik, teater, film
Tillgänglig sedan: december 2023

E-bok

Alfred Kunft : en främmande skärva i Småland

Konstnären Alfred Kunft föddes i Aussig i dubbelmonarkin Österrike-Ungern 1892 och dog i Nybro i Sverige 1961. Första världskrigets utbrott 1914 innebar att han fick avbryta sina konststudier i Wien. Han sändes först till den serbiska fronten och kom vid insatsen mot Ryssland i rysk fångenskap, som varade i hela fem år.

Efter frigivningen och hemkomsten till sitt nya hemland Tjeckoslovakien, kunde han avsluta sina studier. Under denna tid umgicks han med de flesta av dåtidens aktiva och kända konstnärer i Wien. 

Vid andra världskrigets slut emigrerade han med sin hustru till Sverige, först till Åfors i Småland där han verkade som glaskonstnär och formgivare, och slutligen i Nybro där han 1948 etablerade sig som fri konstnär.

I denna biografi berättar författaren Willi Lang om Kunfts liv och konstnärskap. Boken ger en viktig inblick i europeisk konsthistoria och beskriver Kunfts omfattande konstnärliga produktion. Tillsammans med illustrationer av flertalet verk i olika konstformer –  grafik, oljemålning, akvarell, blyertsteckning, omvänd glasmålning, djupgravyr av glasvaser och keramik – kan man i boken hitta inspiration från renässansens måleri, men även en utveckling från realism till nysaklighet till abstraktion.



Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone